#Makanansunnah
Menjaga pemakanan sangat penting untuk satu organ kita yang sangat penting iaitu otak. Mengapa menjaga pemakanan itu penting di dalam Islam? Di sini aku melihat pada konteks yang diajarkan Allah swt di dalam al Qur’an ibarat firmannya:
Ya, makanlah dari rezeki yang baik-baik sebagai tanda syukur pada nikmat dari Allah swt. Menjaga pemakanan bermakna kita juga menjaga tubuh fizikal yang dikurniakan Allah swt. Ini juga menjadi sebahagian ibadah sebagai hamba Allah, salah satu cara hidup dalam Islam. Rezeki yang baik-baik pula semestinya halal kerana setiap yang haram dan dihentikan oleh Allah swt dan RasulNya yaitu memudaratkan manusia.
Dari al Alquran telah diberi panduan bagaimana mencari yang terbaik bagi diri kita. Rasulullah saw juga amat tegas perihal soal menjaga kesihatan dan keberadaan tubuh tubuh ibarat sabda Baginda:
“Sesungguhnya kau mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh tubuh kamu.”Hadis Riwayat Bukhari
Menunaikan hak terhadap tubuh tubuh yaitu menjaganya dengan baik serta selamat dari segi fizikal, mental, emosi dan rohani bagi memastikan tubuh tubuh kita sanggup berfungsi secara optimum dan berupaya mencapai potensi dan matlamat hidup berpandukan agama. Menjadi Mukmin yang besar lengan berkuasa juga yaitu lebih dituntut berbanding dengan mukmin yang lemah ibarat sabda Baginda saw lagi:
“Orang mukmin yang besar lengan berkuasa lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah.”Hadis Riwayat Muslim
Oleh itu, kali ini aku ingin berkongsi sunnah Rasulullah s.a.w sebgai panduan dalam pemlihan kuliner yang diambil yang mana secara tidak pribadi sanggup membantu biar tubuh tubuh kita menjadi lebih sihat.
Dengan izin Allah swt juga, makanan-makanan ini bukan sahaja membantu mencerdaskan otak malah memberi kesihatan tubuh, melambatkan, mencegah serta membantu kesembuhan pada penyakit-penyakit yang melibatkan struktur dan fungsi otak ibarat Dementia, Schizophrenia, Alzheimer, Parkinson, Strok dan lain-lain penyakit lagi.
Makanan Sunnah #1 – Madu
Madu merupakan satu-satunya kuliner dihasilkan oleh lebah yang mempunyai kesemua komponen keperluan hidup insan termasuk enzim, vitamin, mineral, kandungan air dan pinocembrin iaitu satu antioksida yang membantu meningkatkan fungsi otak. Bahan antioksida diharapkan bagi melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel.
Menjaga keberadaan sel yaitu sangat penting kerana ada berbilion sel yang menjadi komponen utama otak. Otak memerlukan sel-sel dan saraf yang sentiasa berhubung bagi melaksanakan penyampaian matlumat biar gampang dan cepat diproses dan disimpan di dalam memori.
Terdapat banyak lagi kelebihan pada madu yang menjadi penawar pada pelbagai penyakit dan ini selari dengan akad dalam firman Allah swt:
0 Response to "#Makanansunnah"
Posting Komentar